Борбата за това кой ще наследи Рамзан Кадиров в Чечения изглежда е

...
Борбата за това кой ще наследи Рамзан Кадиров в Чечения изглежда е
Коментари Харесай

Кой ще дойде след Кадиров: Игра на тронове в Чечения

Борбата за това кой ще наследи Рамзан Кадиров в Чечения наподобява е на финалната права. И въпреки че самият Кадиров се пробва да издигне личните си деца към властта, неговото място може да заеме някой, изпратен от Москва. 

В съветската столица към този момент се работи по двама евентуални наследници на сегашния чеченски водач. Първо, Владимир Путин назначи Абубакар Еделгериев, наследник на учителката на Кадиров, за собствен консултант " по въпросите на климата ". След това се появи информация, че чеченският министър председател Муслим Хучиев също ще се реалокира да работи в Москва. Освен това Магомед Даудов, един от най-влиятелните чеченски водачи и ръководител на Народното събрание, подаде оставка, откакто беседва персонално с Рамзан Кадиров.
Какво е известно за здравословното положение на Кадиров
От повече от година не стопират слуховете за хипотетичното влошено здравословно положение на Рамзан Кадиров. През 2023 година той на няколко пъти изчезна от публичното пространство и даже беше видян в болница в Москва. От неговото обграждане тогава побързаха да осведомят, че Кадиров бил отишъл на рандеву на тежко болния си чичо, а с цел да опровергаят слуховете, че чеченският водач бил умрял, интензивно се разпространяваха фотоси от разнообразни негови срещи, в това число с съветския президент Путин. 

През пролетта на 2024 година в медиите се появиха изявления, съгласно които Кадиров имал панкреонекроза - заболяване с доста висок % на смъртност, от което човек не може да се излекува изцяло. Това разпали още веднъж дебата за евентуалните наследници на чеченския водач.

Междувременно Апти Алаудинов, някогашен пълководец на образувания в Чечня батальон на специфичните сили " Ахмат ", беше изтеглен в Москва и назначен за заместник-началник на Главното военно-политическо ръководство на съветските въоръжени сили. Мнозина видяха в това ход, който изяснява всичко: Алаудинов, спечелилият в чеченската " Игра на тронове ", е подготвян от Москва за идващия началник на Чечения при положение, че нещо се случи с Рамзан Кадиров.
Властта на фамилията на Кадиров
Рамзан Кадиров очевидно държи на фамилните връзки. Майка му управлява най-голямата чеченска благотворителна фондация, която е включена в листата с американски наказания. Най-голямата му щерка Айшат е вицепремиер на страната от края на 2023 година, а друга негова щерка, Хадижат, е назначена от Кадиров на поста първи заместник-ръководител на неговата администрация по обществените въпроси. В същото време в днешна ислямизирана Чечения на Кадиров една жена не може да заеме никакъв важен пост, в случай че не е подкрепена от наследник, татко или брачен партньор.

Но да не забравяме и синовете на чеченския водач. Любимият му по-малък наследник Адам Кадиров не единствено може да бие обществено и безнаказано пандизчии в чеченските центрове за авансово задържане, както постъпи с Никита Журавел, който подпали Корана, само че и оглавява отдела за сигурност на татко си и управлява съветския университет за специфични сили, носещ името на Владимир Путин, в Чечения. Най-големият наследник на Рамзан Кадиров - Ахмат, който за разлика от Адам към този момент е пълновръстен и е кръстен на дядо си, някогашния първи проруски президент на републиката, през февруари тази година стана министър по въпросите на младежта.

И това е единствено върхът на айсберга: повече от половината от всички по-значими постове в чеченското държавно управление се заемат от родственици, съселяни и другари от детинство на Кадиров. В тази красива картина на фамилна обич и взаимопомощ обаче има един проблем: нито едно от децата му към момента не е навършило 30 години – минималната възраст, планувана от съветското законодателство за поста началник на републиката. Самият Рамзан Кадиров, когато татко му Ахмат беше погубен при терористичен акт на стадион, трябваше да чака няколко години и да се бори за властта със противници, които загадъчно изчезваха един по един.
Намерен ли е към този момент правоприемник?
Ако нещо се случи с чеченския водач, нито едно от децата му няма да може да бъде назначено за краткотрайно изпълняващ длъжността началник на Чечения. Така че цялата власт в този в действителност султанат е в ръцете на едно семейство, само че е невероятно да я съобщи по завещание, без да се контракти с Владимир Путин за смяна на закона. 
Може би Кадиров се пробва да направи тъкмо това. Но до момента в който въпросът не бъде решен, остават приятелите на фамилията. Например депутатът от Държавната дума Адам Делимханов, обвинен в убийството на героя на Русия Сулим Ямадаев, също чеченец. Магомед Даудов, ръководителят на чеченския парламент в оставка, в предишното прочут с прозвището си " Лордът ". Както и изтеглените в Москва – за образование или с цел да са по-далече от Кадиров и фамилията му - Апти Алаудинов и Абубакар Еделгериев. 

Изглежда, че картите са подредени. И в този момент всички чакат единствено здравното удостоверение за здравето на чеченския водач.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР